[ad_1]
به گزارش دانش دوست
به گزارش کسب و کار نیوز ، در سال های تازه سرزمین دچار یک خشکسالی بی سابقه طی ۵۲ سال تازه شده است، در این بین تهران به گفتن پایتخت حالت چندان مناسبی در منبع های آبی ندارد تا جایی که نگرانیهایی برای تامین آب تهران وجود دارد، انچه که عیسی بزرگزاده – سخنگوی صنعت آب سرزمین اظهار کرده از ابتدای سال آبی جاری تا بحال نزدیک به ۱۵۰ میلیمتر بوده که در قیاس با زمان شبیه سال قبل که ۱۶۳ میلی متر می بود، نزدیک به ۸ درصد افت یافته است.
وی با پافشاری بر این که علیرغم بارشهای تازه برای گذر از ماههای گرم سال، مدیریت مصرف آب الزامی است، اظهار کرد: همه ما پایتختنشینان باید افت مصرف آب به مقدار ۱۵ درصد را در برنامههای خود داشته باشند و در این عرصه همکاری شهروندان را خواستاریم.
برنامههایی برای نگه داری آب در تهران
هماکنون در سامانههای شرقی شامل سدهای لار، لتیان و ماملو ناظر ناترازی آب وجود دارد، به طوری که ورودی سدها کمتر از برداشت است. این کار تبدیل از دست دادن ذخیره آب میشود. به این علت مجموعه اقداماتی را برای مدیریت تنش آبی سامانههای شرقی تهران و افزایش تابآوری این سامانهها تعریف شده تا آب را از سمت جنوب شرق به شرق و شمالشرق تهران هدایت شود و برای رسیدن به این مقصد، مقرر شده است در مخزن ۳۱، ایستگاه پمپاژی با ظرفیت هزار لیتر در ثانیه احداث شود و سپس در مخزن بالادست (مخزن شماره ۷) ظرفیت پمپاژ را افزایش دهیم و بعد از آن، افزایش ظرفیت پمپاژ مخزن ۱۹ و در نهایت افزایش ظرفیت پمپاژ مخزن ۲۱ را داشته باشیم که سال قبل همه این پروژهها اجرایی شد.
این چنین خط انتقال پیرامونی آبرسانی تهران مزین به نام حضرت قمر بنی هاشم(ع) در دست تکمیل است که ۱۷۰ کیلومتر طول دارد وتاکنون ۱۳۰ کیلومتر آن انجام شده است و در سال قبل نیز ۱۵ کیلومتر در سختترین نقاط ترافیکی شهر همانند بزرگراه همت و خرازی و خیابان دماوند اجرایی شد.
تقریباً ۴۰ کیلومتر این مطرح باقی مانده و اگر اعتبار بهموقع فراهم شود، امسال آن به آخر خواهد رسید. با اجرای این مطرح ربط بین مخازن و تصفیهخانهها و امکان انتقال آب از سامانه غرب به شرق و از شرق به غرب و از شمال به جنوب فراهم میشود و پشتیبانی قابل توجهی در مدیریت بهینه توزیع آب خواهد شد و میتوانیم از منبع های محدود حداکثر منفعتوری را داشته باشیم.
علاوه بر این به علت نشتی که در مخزن سد لار وجود دارد، این سد تا بحال در بهترین شرایط و در ترسالیها زیاد تر از ۴۵۰ میلیون مترمکعب ذخیره آبی نداشته و آب از دریاچه سد به پاییندست فرار میکند. بر پایه مطرح علاج بخشی سد لار، سالانه ۱۶۲ میلیون مترمکعب آب زیاد گوارا و باکیفیت که از مخزن سد، نشت اشکار میکند و به سمت دریای خزر میرود، بهوسیله یک تونل ۲۸ کیلومتری به تصفیهخانه پنجم پایتخت در شرق تهران و منطقه سوهانک منتقل خواهد شد.
تا بحال هشت کیلومتر از این مطرح اجرا شده و ۲۰ کیلومتر آن باقی مانده که تکمیل آن اعتبار ۳ هزار میلیارد تومانی و زمان دو ساله نیاز دارد. اجرای این مطرح میتواند یک پایداری بینزمان برای فراهم آب تهران تشکیل کند.
تهرانیها پیشرو در مصرف آب
یقیناً باید به این نوشته نیز دقت کرد که مصرف آب تهران زیاد بالاست، انچه که اظهار شده ۲۳ درصد آب شرب سرزمین در استان تهران مصرف میشود، مقدار مصرف آب شهروندان تهرانی فراتر از الگوی مصرف است و هر شهروند تهرانی در شبانهروز ۲۵۰ لیتر آب مصرف میکند، در حالیکه در تعداد بسیاری از کشورهای پیشرفته که از میانگین بارندگی بالاتری در قیاس با ایران برخوردارند، سرانه مصرف هر شهروند ۱۷۰ لیتر در شبانهروز است.
مشترکان استان تهران سالانه ۱.۵ میلیارد مترمکعب و مشترکان شهر تهران سالانه ۱.۲ میلیارد مترمکعب آب مصرف میکنند. با وجود آب کمتر، شمار مصرفکنندگان آب زیاد تر شده اما با این حال، حتی آب شرب یک واحد مسکونی نیز قطع نشده است. درواقع یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب در استان تهران برای شرب و بهداشت توزیع میشود، افت ۲۰ درصدی مصرف آب میتواند نقش بسیاری در گذر از چالشها داشته باشد، درواقع این ۲۰ درصد معادل ۳۰۰ میلیون مترمکعب بوده که این عدد ۱.۵ برابر سد امیرکبیر است.
کارشناسان بر این باورند که دقت به مدیریت مصرف و افت مصرف آب امری مهم و الزامی بوده که باید به طور اختصاصی به آن دقت شود، هرچند که در طول سالهای قبل اهمیت این مایه حیات بیشتر از قبل برای مردم آشکار شده اما باز هم ملزوم است تا قدر آب زیاد تر دانسته شود چراکه آب قابل تشکیل نیست و باید در نگه داری آن کوشا باشیم.
دسته بندی مطالب
[ad_2]
منبع