[ad_1]
به گزارش دانش دوست
به گزارش کسب و کار نیوز ، مسعود بیرانوند با گفتن این که چاه هندیجان ۹ یکی از چاههای افقی حفاریشده در میدان هندیجان منطقه نفتی بهرگان است، اظهار کرد: این چاه از ابتدای راهاندازی در سال ۱۳۹۰ و با وجود انجام عملیات اسید کاری و فرازآوری با نیتروژن، تشکیل پایداری نداشته است و بهعلت کم شدن سختی جریانی، چند بار چاه غیرعملیاتی میشد.
او همین طور گفت: با انجام آزمایشهای درونچاهی گوناگون اشکار شد علت تشکیل ناپایدار، پایین بودن شاخص منفعتدهی چاه ناشی از پایین بودن نفوذپذیری سنگ مخزن است. با بازدید سناریوهای گوناگون احیای چاه و همانندسازی آن در نرمافزارهای تخصصی نفتی از سوی واحد مهندسی منفعتبرداری منطقه بهرگان، سرانجام احیای چاه با روش فرازآوری با گاز نظر شد.
معاون مدیر منطقه نفتی بهرگان پافشاری کرد: در این روش گاز مورد نیاز برای تزریق به فضای حلقوی هندیجان ۹ از طریق چاه هندیجان ۱۴ فراهم میشود. با نظر این روش بعد از پیروزیآمیز بودن اجرای آزمایشی پروژه با نصب موقت لولههای «چکسون»، سرانجام نصب خط لوله ۲ اینج از Kill Line چاه هندیجان ۱۴ به فضای حلقوی چاه هندیجان ۹ انجام شد و با نصب ادوات روسطحی ملزوم روی این خط از جمله شیر یکطرفه، شیر دروازهای، چوک و فشارسنج، چاه هندیجان ۹ از اواخر اسفند ۱۴۰۲ با دبی تقریبی یک هزار بشکه در روز عملیاتی شد.
بیرانوند تصریح کرد: روش فرازآوری با گاز در قیاس با دیگر راه حلهای فرازآوری مصنوعی از جمله پمپ الکتریکی درونچاهی و سرچاهی مقرونبهصرفه است، این چنین وجود منبع پرفشار گاز از چاه هندیجان ۱۴ در فاصله کمتر از پنج متر از چاه هندیجان ۹ در سکوی نفتی WHP-07 و نبوده است نیاز به ساخت واحد تحکیم سختی، از دیگر مزایای منفعت گیری از این روش به حساب می اید.
گفتنی است در برخی چاهها با گذشت زمان وقتی از اغاز تشکیل، بهعلت کم شدن سختی مخزن و افت شاخص منفعتدهی و در نتیجه افت توان تشکیل، انتقال نفت به سطح با دبی مطلوب بهصورت طبیعی میسر نیست. در این شرایط، برای احیای چاه یا افزایش توان تشکیل، از راه حلهای فرازآوری مصنوعی منفعت گیری میشود. فرازآوری با گاز (Gas Lift) از راه حلهای فرازآوری مصنوعی است که با مقصد احیا و افزایش دبی بهینه در چاههای نفتی منفعت گیری میشود. در این روش با تزریق گاز به نقاط مشخصی از ستون نفتی چاه، چگالی متوسط سیال افت مییابد و با افت سختی جریانی، چاه مجدد فعال میشود.
دسته بندی مطالب
[ad_2]
منبع