به گزارش دانش دوست
محققان برزیلی در پژوهش جدیدی دریافتند که سلامت شنوایی میتواند نقش مهمی در پیشگیری از زوال عقل داشته باشد. به حرف های آنها، افراد میانسالی که مبتلا به کمشنوایی خواهد شد، با خطر زیاد تر زوال شناختی روبه رو می باشند.
بر پایه گزارش SciTechDaily، محققان دانشگاه سائوپائولو حالت سلامتی ۸۰۵ برزیلی ۵۰ ساله را در یک دوره هشت ساله بازدید کردند و دریافتند در مبتلایان به کمشنوایی، زوال شناختی سریع تر از آنچه برای سنشان انتظار میرود، تشکیل میشود.
محققان پیشبینی میکنند تا سال ۲۰۵۰ بیشتر از ۷۰ درصد از افراد مبتلا به زوال عقل در کشورهای کمدرآمد و متوسط همانند برزیل زندگی کنند. به همین علت است که باید عوامل اثرگذار روی زوال شناختی شناسایی شود تا احتمالا بتوان از این بیماری جلوگیری کرد یا ابراز آن را به تعویق انداخت.
تأثیر کمشنوایی بر زوال شناختی
در این پژوهش شرکتکنندگان در طول ۸ سال سه بار تحت آزمایشهای شنواییسنجی قرار گرفتند. آزمایشهای کارکرد قوای شناختی همانند حافظه و زبان نیز انجام شد تا ربط بین کمشنوایی و افت کارکرد شناختی اندازهگیری شود. از بین ۸۰۵ شرکتکننده، ۶۲ نفر دچار کمشنوایی شدند. بعد از هشت سال پیگیری، این افراد زوال شناختی سریعتری نسبت به آنچه برای سنشان انتظار میرفت، داشتند. به عبارت دقیقتر، این افراد با مشکلاتی در حافظه، روانبودن کلام و کارکرد اجرایی روبه رو بودند.
تأثیر کمشنوایی بر زوال شناختی
درکل کمشنوایی طبق معمولً در میانسالی اغاز میشود و یک عامل خطر شناختهشده برای زوال عقل است. به حرف های محققان، این کار از طریق ۲ مکانیسم اتفاق میافتد. مکانیسم اول این است که شنوایی یک مسیر ورودی مهم برای اطلاعات به مغز است. هنگامی که این مسیر قطع میشود، نواحی مهم از مغز دیگر تحریک نمیشوند که میتواند زوال شناختی را تسریع کند.
مکانیسم دوم رفتاری است: کمشنوایی طبق معمولً تبدیل انزوای اجتماعی میشود. محققان میگویند:
«تقریباً همه ما افراد مسنی را میشناسیم که خوب نمیشنوند. برای سخن بگویید با آنها، باید بلندتر سخن بزنید و جملات خود را تکرار کنید، درنهایت نیز دیگر مکالمهای با آنها نخواهید داشت. شنیدن برای این افراد آنقدر سخت است که خود را کنار میکشند، علاقه خود را به ربط از دست خواهند داد و از بقیه دور خواهد شد. انزوای اجتماعی نیز یکی از عوامل خطر شناختهشده برای زوال عقل است.»
درکل محققان هشدار خواهند داد انجام آزمایش شنواییسنجی مهم است، چون طبق معمولً مدتی طول میکشد تا افراد از اختلالهای شنوایی خود آگاه شوند. با شناسایی نقص شنوایی میتوان آن را با سمعک اصلاح کرد. همین امر نیز میتواند شدت ابتلا به زوال شناختی را افت دهد.
یافتههای این پژوهش در ژورنال Alzheimer’s Disease انتشار شده است.
دسته بندی مطالب