[ad_1]
درواقع این که قهوه اسپرسو بهتر است یا ترک مسالهای کاملا سلیقهای است که نمیبشود معیاری جدی برای آن سنجید، چون با دقت به ویژگیهای قهوه اسپرسو و ترک، هرکسی یکی از این دو نوع را زیاد تر میپسندد. بعد این بهتر بودن، امری نسبی است که فرد به فرد و بنا به ذائقه متفاوت خواهد می بود.
تنها کاری که میتوان کرد این است که تفاوت قهوه ترک و اسپرسو را در همه عرصهها ازجمله قدمت روش، مقدار کافئین، خاصیت، طعم، عطر و بو و خاستگاه قیاس کنیم. سپس از این قیاس، شما میتوانید بسته به ذائقه خودتان تصمیم بگیرید که کدام یکی از این دو قهوه را برای نوشیدن انتخاب کنید.
ابتدا به طور جداگانه به معارفه قهوه اسپرسو و قهوه ترک خواهیم پرداخت.
آشنایی با قهوه اسپرسو
اسپرسو یک مدل دم کردن قهوه است که اصالت آن به سرزمین ایتالیا برمیگردد. این قهوه اولین بار در سال ۱۹۰۱ میلادی به وجود آمد. محصول روش اسپرسو، یک قهوه غلیظ با رنگ مشکی تند است که در حجمی پایین سرو میبشود.
دانه قهوه برای روش اسپرسو به طور زیاد ریز آسیاب میبشود. قهوه اسپرسو به علت کافئین بالای خود شهرت دارد. کافئین بالایی که علتمیبشود اگر نیاز به استراحت، از بین بردن خستگی یا انرژی زیاد برای یک روز کاری سنگین دارید، قهوه اسپرسو را انتخاب کنید.
یکی از نکات دلنشین اسپرسو این است که این قهوه فقط بهتنهایی سرو نمیبشود. بلکه میتوانید از اسپرسو برای درست کردن دیگر انواع قهوه همانند موکا، کارامل ماکیاتو، آمریکانو، کن پانا و… نیز منفعت گیری کنید. به این علت قهوه اسپرسو یک قهوه پایه به شمار میآید.
تهیه اسپرسو به این شکل است که باید پودر ریز آن را در تکه مخصوص اسپرسوساز بریزید. سپس آب جوش بین ۹۰ تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد را با سختی بالای نزدیک به ۱۰۰۰کیلو پاسکال از بین دانه آسیاب شده عبور دهید تا عصارهای غلیظ و خوشبو به شما بدهد. به این علت میتوان او گفت که اسپرسو از همه قهوههای دیگر دارای چگالی بیشتری دارد.
آشنایی با قهوه ترک
قهوه ترک برخلاف قهوه اسپرسو، تاریخچهای طویل دارد. محققان غذا و نوشیدنی، قدمت قهوه ترک را حداقل به سال ۱۵۰۰ مربوط میدانند. آنان اعتقاد دارند که مردم ترکیه در این سال اغاز به تشکیل دمآوری قهوه به روش خود کردهاند. ترکیه این روش دمآوری را به بخشی از میراث فرهنگی سرزمین خود بدل و ثبت کرده است.
همان گونه که برای درست کردن قهوه اسپرسو به اسپرسوساز نیاز دارید، قهوه ترک نیز نیاز به ابزار مخصوص خود دارد. این ابزار که جزوه (به انگلیسی: Cezve) یا در فارسی قهوهجوش نامیده میبشود، نوعی شیرجوش کوچک دستهدار است. دانههای آسیاب شده مخصوص قهوه ترک را باید در جزوه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید و کف کند.
وقتی که قهوه حاضر شد، میتوانید به دلخواه خودتان از شکر، هل یا دارچین برای طعم بهتر قهوه ترک منفعت گیری نمایید. ضمنا یک شعله گاز ساده برای این دمآوری کافی است، اما برخی قهوهکارهای ترک، در حالت حرفهای از شن داغ برای انتقال حرارت غیرمستقیم و طبعا دمآوری حرفهایتر قهوه ترک منفعت گیری میکنند.
در ادامه زیاد تر به تفاوت قهوه ترک و اسپرسو خواهیم پرداخت.
تفاوت قهوه ترک و اسپرسو
احتمالا برایتان دلنشین باشد بدانید که نه شیر، نه نوشابه و نوشیدنیهای الکی، بلکه این قهوه است که سپس از آب آشامیدنی، محبوبترین نوشیدنی در سراسر جهان بهشمار میآید. مردم دنیا سالانه به طور میانگین، بیشتر از ۴۰۰ میلیارد فنجان قهوه مصرف میکنند.
با اهمیت ترین عواملی که مردم دنیا در نظرسنجیها برای انتخاب نوشیدنی قهوه خود داشتند، محدود به دو چیز بوده است؛ یکی طعم و یکی کافئین قهوه.
به این علت ما هم بایستی این دو را عوامل مهم قرار دهیم تا ببینیم که نهایتا فرق قهوه ترک و اسپرسو چیست؟ و قهوه اسپرسو بهتر است یا ترک؟
مقدار کافئین قهوه ترک و اسپرسو
برای قیاس کافئین قهوه ترک و اسپرسو، باید ببینیم که چه معیاری میتوانیم بگذاریم؟ آیا باید هر قطره از قهوه ترک و اسپرسو را با هم قیاس کنیم؟ یا هر فنجان قهوه ترک را با قهوه اسپرسو؟ ضمن این که در هر دو صورت، مشکلاتی وجود دارد. در قیاس قطرات با همدیگر، مساله تفاوت غلظت پیش میآید؛ چون غلظت اسپرسو به نظر مقداری زیاد تر است. اما در تفاوت فنجانها با هم نیز مساله تفاوت حجم پیش میآید، چون هر فنجان قهوه ترک، طبق معمول مقداری حجیمتر است.
ما معیار فنجان را انتخاب میکنیم. در این قیاس، باید او گفت که فنجان اسپرسو طبق معمول بین ۳۰ تا ۵۰ میلیگرم کافئین دارد. درعوض، فنجان قهوه ترک، نزدیک به ۶۵ میلیگرم کافئین دارد. به این علت از این نظر قهوه ترک برنده به نظر میرسد. یکی از دلایل این برتری این است که در دمآوری اسپرسو با شدت بالا، دستگاه به دانه قهوه اجازه نمیدهد تا حداکثر کافئین خود را آزاد کند. درصورتی که دمآوری قهوه ترک باحوصلهتر انجام شده و این چنین امکانی را خواهد داد.
اما اگر حجم را نزدیکتر کنیم و یک شات دبل اسپرسو را با قهوه ترک قیاس کنیم، کافئین اسپرسوی دبل تا نزدیک به ۱۵۰ میلیگرم بالا رفته و اسپرسو پیروز میدان خواهد شد.
طعم قهوه اسپرسو و ترک
قیاس این یکی از مورد قبلی هم سختتر به نظر میرسد، چون برداشت هر انسان از طعم خوب یا بد، سلیقهایتر و احساسیتر است. به طور کل، قهوه ترک، قهوهای تلخ اما ملایم است که ذرات معلق قهوه هم در درونش دارد و این ذرات زیر زبان شما حس خواهد شد، چون قهوه ترک فیلتر نمیبشود.
اما قهوه اسپرسو صاف و بدون ذرات معلق است، اما تلخی بیشتری دارد. یقیناً همین تلخی زیاد تر هم با وجود عمومی بودن، میتواند در صورت منفعت گیری از قهوه عربیکا، به ترشی زیاد تر بزند که بحثی مجزاست. چون تلخترین اسپرسو، قهوهای است که با دان روبوستا درست شده باشد.
آسیاب قهوه اسپرسو و ترک
تفاوت اول دمآوری بین این دو قهوه به آسیاب آنها مربوط میبشود. قهوه ترک نیاز به آسیاب ریزتری دارد و حالتی کاملا ماسهای به خود میگیرد. دان اسپرسو نیز ریز آسیاب میبشود اما به ریزی قهوه ترک نخواهد می بود.
رُست قهوه اسپرسو و ترک
قهوه اسپرسو و ترک در رست (برشته سازی) نیز متفاوت می باشند. برای این که قهوه اسپرسو فوم خوبی به شما بدهد، باید آن را به طور مدیوم رُست کنید، اما قهوه ترک، میتواند به طور لایت هم رُست بشود، چون دمآوری طویلتری دارد.
دمآوری قهوه اسپرسو و ترک
در مبحث دمآوری، قهوه اسپرسو صد هیچ جلو خواهد می بود، چون یک فنجان اسپرسو نهایتا بین ۲۰ تا ۳۰ ثانیه زمان میخواهد. اصلا شما بگویید یک دقیقه! درصورتی که آمادهسازی قهوه ترک، نزدیک به ۷ تا ۱۰ دقیقه از شما زمان خواهد گرفت.
[ad_2]
منبع





